Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Trainen

Fear free certified professional

Bij Surpise Your Dog spelen we graag een rol in het opbouwen van een band tussen jou en jouw hond. Speeltjes kunnen hier een goed hulpmiddel voor zijn en ze kunnen leiden tot het vertonen van gewenst gedrag van je hond. Wij, bij Suprise Your Dog, weten dat gewenst gedrag van jouw hond ook zeker bepaald wordt door de opvoeding van je hond. Om jullie op weg te helpen met het opbouwen van een band tussen jou en je hond en het opvoeden van je hond hebben we honden gedragscoach Elisa Faber van Zoeterviervoeter uitgenodigd. Zij deelt hieronder haar kennis over dit onderwerp:

Afleiding is geen oplossing

Herken je dit?
Je hond is ontzettend rustig in huis maar zodra er visite komt is hij niet meer te houden. Blaffen, opspringen, heen en weer rennen, het houdt niet op! Nouja, tot dat iedereen besprongen is en onder de kwijl zit.
Hier moet je toch iets mee doen?

Wanneer hondeneigenaren vragen wat zij kunnen doen, geef ik als éérst de tip om te managen. Onder managen valt ook afleiding. Je kunt een speeltje of likmat met natvoer klaarleggen en op het moment dat visite binnenkomt deze aan je hond geven. Vaak helpt dit om je hond de visite ’te laten negeren’. Je visite kan rustig naar binnen en probleem opgelost.

Toch?

Niet helemaal. Je leert je hond niets, je leidt hem alleen af. Dit betekent dat wanneer je onverwachts visite krijgt en niet voorbereidt bent met speelgoed of een likmat, je hond net zo reageert als normaal: hieperdepieper enthousiast. Niet alleen verwacht hij op dat moment zijn speeltje of likmat die je geconditioneerd hebt met ‘het binnenkomen van mensen’ maar is ook nog steeds heel erg druk en overenthousiast. Je bent hem op dat moment onbewust aan het straffen omdat ‘visite’ een voorspeller is geworden van iets lekkers, dat hij niet krijgt…

Is managen helemaal niet goed?

Managen is goed om te doen, als hulpmiddel, wanneer je nog niet gestart bent met trainen. Om je hond het drukke gedrag ‘af te leren’ moet je hem vertellen welk gedrag je wél wilt zien van hem. Namelijk dat hij rustig blijft wanneer je visite ontvangt.
Om dat te trainen is het belangrijk om te begrijpen wáárom je hond zo druk is wanneer er visite komt. Is hij zo opgewonden omdat hij blij is of het misschien erg spannend vindt?
Pas wanneer je dit weet kun je de juiste training toepassen. Daarbij is het ook ontzettend belangrijk dat je onderzoekt of het gedrag in stand gehouden wordt door de externe omgeving zoals mensen die de hond aandacht blijven geven waardoor het opspringgedrag belonend voor de hond is.

Gedrag is een symptoom.

Kijk en handel je enkel op het gedrag van je hond, dan zul je op langdurig termijn geen goede resultaten boeken.  Stel je voor dat je hond aan de lijn trekt. Het trekken aan de lijn is gedrag maar de reden waarom je hond trekt zorgt voor het trekgedrag. Op het moment dat je de reden onderzoekt, kun je de juiste training inzetten. Je hond kan als reden trekken: nodig moeten poepen, frustratie, angst, enthousiasme. En niet te vergeten dat een hond kan trekken aan de lijn omdat hij niet beter weet. Een hond wordt niet geboren met de kennis over wat jij een prettige wandeling vindt: geen getrek aan de lijn… Dit moet je jouw hond leren en wel door positieve training.

Uitvalgedrag

Afleiding met een snoepje, terwijl je hond uitvalt is niet effectief. Vaak is de reden van uitvalgedrag: angst. Stel: ik ben heel erg bang voor spinnen. Uit het niets komt een grote spin tevoorschijn, ongeveer een meter van mij vandaan. Ik ben in totale paniek en begin te schreeuwen van angst. Jij haalt op dat moment een grote chocoladetaart tevoorschijn en bied deze mij aan. Geloof me, ik heb op dat moment écht geen trek in die taart. Ik wil gewoon weg!

Ik maak het nog ingewikkelder: stel jij ziet eerder de spin dan ik en haalt alvast die taart tevoorschijn. Een seconde erna zie ik ook de spin en schiet ik in paniek. Ik kan de taart nu als voorspeller gaan zien en de volgende keren denken dat bij het zien van een taart, een spin tevoorschijn komt.

Wat ik hiermee wil vertellen is dat het trainen van je hond ontzettend belangrijk en noodzakelijk is. Alleen door training kun je beter communiceren en een sterke band met je hond ontwikkelen. Maar je moet wel weten wat je doet. Als je niet weet wat je doet, kun je zomaar angst erger maken of iets trainen wat je helemaal niet wilt.

Zoeterviervoeter

Het gedrag van de hond is een echt vak apart. We hebben met het trainen niet enkel te maken met de hond maar ook met de mens achter de hond. We zijn allemaal individuelen met ons eigen rugzakje en leervermogen. Daarom is individuele training enorm belangrijk.

Alle aandacht, alle tijd en volledig aangepast op jullie tempo!

Heb je advies nodig, dan ben ik er voor jou én jouw hond!

Neem een kijkje op mijn website voor meer informatie: www.zoeterviervoeter.nl

Liefs Elisa

Share :

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categoriën

Populaire Berichten

Speurtocht

Speurtocht

Archief

Instagram

Ontvang nu bij elke bestelling een gratis kalfshoef!


Geen minimale bestelwaarde vereist